Szklanka cukru, ile to gramów?

Cukier biały, brązowy, trzcinowy lub cukier puder to składniki często używane w przepisach. 1 szklanka cukru białego to około 211 gramów. Waga cukru brązowego w dużej mierze zależy od sposobu zapakowania, jest to od 170 do 211 gramów. Cukier trzcinowy waży około 202 gramów w 1 szklance. Z koeli cukier puder jest najlżejszy w zestawieniu i waży jedynie w przybliżeniu cukier 137 gramów. Wyniki opierają sie na 1 szklance 250 ml. Warto zauważyć, że rzeczywiste wartości mogą być nieco niższe ze względu na fakt, że nie zawsze udaje się napełnić w całości szklankę.

Szklnka cukru białego to 211 gramów, brązowego 190 gramów, trzcinowego 202 a cukru pudru 137 gramów. Aby obliczyć wartość gramów należy podać liczbę pełnych i niepełnych szklanek.

Przelicznik szklanek na gramy według rodzaju cukrów

Składnik1 szklanka3/4 szklanki1/4 szklanki2/3 szklanki1/3 szklanki1 łyżka stołowa
Cukier puder137102.7534.2591.345.78.2
Cukier brązowy190142.547.5126.763.311.4
Cukier trzcinowy202151.550.5134.767.312.1
Cukier biały211158.2552.75140.770.312.7

Cukier biały wraz z cukrem brązowym jest najcięższy w zestawieniu i jego waga mieści się w około 210 gramów w szklance. Z kolei cukier puder waży jedynie około 140 gramów na 1 szklankę. Wyniki wskazują, że rodzaj użytego cukru ma duże znaczenie w odniesieniu do stosowanych miar w przepisach kuchennych.

Wartość gramów a liczba szklanek cukru

GramówCukier puder (szklanek)Cukier trzcinowy (szklanek)Cukier biały (szklanek)
500,360,250,24
1000,730,50,47
1501,090,740,71
2001,460,990,95
2501,821,241,18
3002,191,491,42
3502,551,731,66
4002,921,981,9
4503,282,232,13
5003,652,482,37
5504,012,722,61
6004,382,972,84
6504,743,223,08
7005,113,473,32

Łatwo zapamiętać, że 550 gramów odpowiada 4 szklankami cukru pudru. 2 szklanki cukru trzcinowego to 400 gramów a 3 szklanki cukru białego to 650 gramów.